Nedret Yaşar

Eserin AdıIşık Yolcusu
TekniğiTuval üzerine yağlıboya (dekoratif)
Boyutları162 x 130 cm
Yılı1984

Nedret Yaşar ( Rusçuk, 1968 – )

1968 Rusçuk’ta doğdu.
1991-96 Bulgaristan Güzel Sanatlar Akademisi “Resim Bölümü”
1992 Rusçuk Ressamlar Derneği Üyeliği
1994 “Güzel Sanatlar Akademisi Resim Konkuru” 1.’lik Ödülü
1995 “Güzel Sanatlar Akademisi Resim Konkuru” 1.’lik Ödülü
1997 “Bulgaristan Ressamlar Derneği” Üyeliği

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Bölümünde Yüksek Lisans eğitimini tamamlayıp (2005), Doktorasını aldı (2011). Halen İstanbul Kemerburgaz Universitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümünde öğretim üyesi olarak görevini sürdüren Nedret Yaşar yurt içi ve yurt dışında bir çok karma sergi, sempozyum ve bienallere katılmış, yirmi kişisel sergi açmıştır.

Nedret Yaşar’ın “empati” başlıklı sergisinde; resimlerinin merkezinde yer alan iletişimsizlik fenomeni, yabancılaşmadan ayrı düşünülemez. İletişimsizlik ve yabancılaşmanın yol açtığı “insansızlaştırma”, insanın özünü yitirmesiyle sonuçlanan çağımızın en ağır travması.

Bireyin ne kendisiyle ne de dış gerçeklikle doğrudan bir temas içinde olamaması, topluma, doğaya ve kendisine yabancılaşması… Empatinin yitimi…

Sanatçı bu travmayı, bilinen iletişim düzlemi üzerinden değil hiyerarşinin en alt sınıfından, alt metinler üzerinden görünür kılıyor. İletişim ilerledikçe figürlerin ruhsal halleri belirginleşmeye başlıyor, konuşmalardaki kekemelik, ve kesintiye uğrama hali, sessizlikle birlikte çarpıcı bir dille dönüşüyor. Yaşar, plastik dilin imkanlarıyla, gerçekliği uyumsuz bir ilişkisellik üzerinden kurgularken izleyiciyi alışkanlık ve kökleşmiş geleneğin dışında bir düşünüşe ve tedirginliğe davet ediyor. Sanatçı, rahatsız etmeyi amaçladığından figürler üzerinden duygusal bir yakınlık kurmaktan özellikle kaçınıyor. Ortaya konulan sahne izleyicinin
sevimli bulacağı, tanıyıp özdeşleşeceği bir ortamdan ziyade uyumsuz bir ilişkisellik üzerinden kuruluyor.

Diğer Eserleri