Eserin Adı | İkili Portre 2 |
Tekniği | Tuval üzerine yağlı boya |
Boyutları | 55 X 75 cm |
Yılı | 2005 |
Ergin İnan ( Malatya, 1943 – )
1968’de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nu (günümüzdeki Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi) bitiren ve bir yıl sonra Avusturya’ya giderek, Salzburg’da Yaz Akademisi’nde Emilio Vedova ile çalışan Ergin İnan, 1971-1973 yılları arasında Münih’te resim çalışmaları yaptı. Dönüşünde Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Dekoratif Resim Bölümü’ne öğretim üyesi olarak girdi.
1974’te düzenlenen 35. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde Ergin’den Çiller’e adlı yağlıboya çalışmasıyla, 1975’teki 36. sergideyse Irmak Kıza adını taşıyan gene yağlı boya yapıtıyla başarı ödülleri kazandı. 1977’de Görsel Sanatçılar Derneği tarafından yılın grafik sanatçısı seçildi. Aynı yıl düzenlenen İstanbul Sanat Bayramı nedeniyle, özgün baskı dalında başarı ödülü aldı. Ayrıca 1982 Uluslararası Kore Minyatür Baskı İki yılda bir Sergisi’nde ye Uluslararası Norveç Özgün Baskı İki yılda bir Sergisi’nde onur ödülleriyle değerlendirildi. Aynı tür ödüllerden bir başkasını 1980’de Almanya’da düzenlenen Uluslararası Grafik İki yılda bir Sergisi’nde elde etti. 1981’de 5. Uluslararası Cleveland Desen İkiyıldabir Sergisi’nde dördüncülük, 1983’te gene aynı yarışmada O Kadın Figürü adlı özgün baskı çalışmasıyla, üç bin sanatçı arasında birincilik ödülünü kazandı (bu resim, ödül sonrasında, Cleveland County Museum’ un koleksiyonuna girdi). 1983’te Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü’nü Mehmet Güler’le paylaştı; 1988’de II. Asya-Avrupa Sanat Bienali’nde Cumhurbaşkanlığı Atatürk Sanat Ödülü’nü aldı. Sanatçının yapıtları günümüzde müzelerde ve özel koleksiyonlarda, bu arada Ankara ve İstanbul Resim ve Heykel müzelerinde yer almaktadır.
Ergin İnan, ilk kişisel sergisini 1968’de İstanbul Türk-Alman Kültür Merkezi’nde açtı. 1975’te gene İstanbul’da Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu salonlarında ve 1978’de Bedri Rahmi Galerisi’nde ikinci ve üçüncü kişisel sergilerini düzenledi. Yurt içinde ve yurt dışındaki karma sergilere katıldı; çağdaş Türk grafik sanatını tanıtan sergilere yapıt verdi. Yağlıboya da çalışmakla birlikte, daha çok bir özgün baskı sanatçısı olarak tanınan ve bu dalda kişisel bir anlatım geliştiren Ergin İnan’ın resimleri, fantastik gerçekçi akımın izlerini taşır; ama daha çok yöresel ve özgün bir özellik gösterir. Eski Türkçe kitap yaprakları üstüne çizdiği figürlerinde ve böcek desenleriyle süslediği ince çizgili kompozisyonlarında, içten bir duyuşun, genel sınıflamanın dışında kalan özgün bir duyarlığın seçkin bir teknikle birleşen boyutları egemendir..