Aliye Berger

Eserin AdıSoyut Kompozisyon
TekniğiTaş Baskı (Litografi)
Boyutları45 x 38 cm
Yılı1960

Aliye Berger (1903 – 1974)

Aliye Berger, 1903 yılında Büyükada’da doğdu. Türk sanatına pek çok usta isim kazandırmış olan bir ailenin üyesiydi Berger. Türkiye’nin ilk kadın ressamlarından Fahrelnisa Zeid ablası, Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı da ağabeyiydi. Aliye Berger’in yaşamındaki dönüm noktalarından biri de Macaristan’daki halk ayaklanmasına katıldıktan sonra Türkiye’ye sığınan Karl Berger ile tanışması oldu. Bu sayede gerçek ve ölümsüz aşkı da tanıdı Berger. 23 yıl süren bir aşk öyküsünün ardından evlendiler. Ancak bu evlilikten altı ay sonra Karl Berger, Büyükada İskelesi’nde geçirdiği bir kalp krizi sonucu öldü.

Aliye Berger, içinde bulunduğu bunalımdan kurtulmak için Londra’da bulunan ablası Fahrelnisa Zeid’in yanına gitti. Burada resim çalışmalarına yeniden başladı.

1947 ile 1950 aasında John Buchland Wright’ın atölyesine devam ederek gravür çalışmaları yaptı. 1951’de Türkiye’ye döndükten sonra ilk sergisini İstanbul’da açtı. Bunu Ankara, Londra, Viyana, Paris ve İslamabad’daki sergileri izledi. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği’nin (AICA) 1954’de İstanbul’da toplanan kongresi nedeniyle Yapı Kredi Bankası’nın düzenlediği yarışmada ilk yağlıboya çalışmasıyla birincilik ödülünü, bir yıl sonra ikinci Tahran Bienali’nde ikincilik ödülünü aldı.

Aliye Berger desen ve yağlıboya resimler yaptıysa da çoğunlukla oyma baskı tekniğinde, siyah-beyazın ara tonlarında yapıtlar verdi. Zımpara kağıdı, kasap kağıdı ve tülbenti malzeme olarak kullanan sanatçı günlük yaşamın kalıplarını, İstanbul’un çeşitli köşelerini bazen gerçekçi, bazen de fantastik biçimde, özgün bir lirizm ve dışavurumculukla yansıttı.

Diğer Eserleri