Yavuz Tanyeli

Eserin AdıEşeğe binmiş Muhammet
TekniğiDesen
Boyutları50 X 70cm
Yılı1994

Yavuz Tanyeli( Trabzon, 1950 – )

1978 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.

1980 kuşağı diye tanımlanabilecek bir kuşağın en özgün ve kişilikli temsilcilerinden biri olarak tanımlanan Tanyeli, çok sayıda kişisel sergi açtı. Sanatçı, sanat çalışmalarını İstanbul ve Bodrum’da sürdürmektedir.

Son dönem çalışmaları ise sanatçının yeni arayışlara girdiğinin habercisidirler. Tuvali doldurmaktan boşluklara kayan bir denge, bazen deformasyondan çıkıp soyutlaşan figürler…
Küçük fırça tuşlarının yanında karşımıza çıkan blok lekeler… Giderek daha çok belirginleşen rankçi bir anlayış… Tanyeli resimlerinde alıştığımız genellikle kahverengiden başlayarak koyulaşan renklerden kırmızılara, mavilere, ışığın belirginleştiği bir yüzeye incelikli bir geçiş… Belki de gittikçe kötümser olan bir dünyada sanatçının nefes alma çabasıdır bu. Ya da bir tür iyimserlik. Rengin resminde her zaman olduğunu belirtir Yavuz Tanyeli, hem de güçlü olarak. İyimserliğe gelince, birçokları için zaten onun resmi genellikle optimisttir. Ama bir farkla… “Son İstanbul bienalinin sloganı ´sanat hiç bu kadar iyimser olmamıştı´, küresel bir söylem. Hou Hanru çok çalışkan bir küratör, yaşına göre çok iş yapmış. Bu kadar iş ancak popüler davranılırsa yetiştirilebilir, zaten George Walker Bush kültür sanat vakfının kadrosunda çalışıyor, komitede, Vasıf Kortun´la birlikte. Bu küratörler bütünüyle küresel kültür programını uyguluyorlar ve küresel kapitalizmin kültür kolu olarak davranıyorlar. Benim iyimserliğim ise politik ve onlarınkinin tam tersi. Yaratıcılık tamamen özgür olmak zorundadır, hele hele küresel ortalama ile hiç ilgisi yoktur ve de Bush´la… Bende bir çeşit etnikteyim ve onların önerilerini kabul etmiyorum”

Diğer Eserleri